Jak si poradit s výběrem kvalitních surovin pro přípravu dětských pokrmů

od PTC

Doporučení na zdravou stravu dětí ze strany odborníků slýcháváme často. I já, asi jako každá máma, se snažím svému dítěti dopřát pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, pekárenské potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež, maso. Stejně jako pestrá strava, je ale důležitá také kvalita potravin. Což někdy může být pěkný oříšek, nemyslíte? Na co se tedy nejvíce zaměřit při výběru potravin?

Pokud plody přešly mrazem, došlo pravděpodobně k nevratným změnám v jejich kvalitě, především senzorické. Chuť se tak dramaticky změní například u citrusů

Čerstvé ovoce a zelenina

Nejvhodnější je na přípravu pokrmů čerstvá zelenina a ovoce. Vhodné je vybírat dle sezónnosti dané suroviny. Snažte se zařadit do jídelníčku dětí co nejvíce pokrmů, které jsou pro to období přirozené. Pozměňujte skladbu jídelníčku dle ročního období a nesnažte se zařazovat po celý rok stejné plody. Při vybírání vhodných plodů především zkontrolujte, zda jsou celé a nepoškozené, jestli na nich nevidíte stopy škůdců či dokonce škůdce samotné, zda ovoce či zelenina nejsou zničeny mechanicky nešetrným převozem nebo skladováním. Vlivem nevhodných skladovacích teplot se totiž změní konzistence i zbarvení. Pokud plody přešly mrazem, došlo pravděpodobně k nevratným změnám v jejich kvalitě, především senzorické. Chuť se tak dramaticky změní například u citrusů (jsou nahořklé a nakyslé), banány vlivem teplot pod nulou černají, brambory získávají sladkou chuť. Mrazem poškozená rostlinná pletiva jsou navíc mnohem náchylnější k mikrobiologickým změnám, tedy hnilobným procesům a tím je nevratně omezena nejen doba jejich skladování, ale také významně snížena nutriční hodnota plodů. V zimním období je doporučováno nenakupovat v otevřených stáncích, ale v kamenných prodejnách a zboží si pečlivě prohlížet. Základní plodiny jsou v kamenných prodejnách dostupné po celý rok – papriky, rajčata, okurky, salát, brambory… Při bližším prozkoumání zjistíte, že země původu jsou stále podobné – Itálie, Španělsko, Polsko.. Je to z toho důvodu, že většina těchto plodin se pěstuje na plantážích a ve sklenících po celý rok tak, aby byla zabezpečena rovnoměrná distribuce k odběratelům, léto-neléto, mrazy-nemrazy. Avšak zdlouhavý převoz a skladování v chladících boxech se velmi projevuje na výsledném nutričním profilu plodů.

Skladování v mrazáku také ničí obsah vitamínů, za předpokladu, že jsou ale plody hluboce zmraženy a potřebujete je do 7 měsíců, uchovají si ještě minimálně 80 % toho, co měly před zmražením.

Mražené ovoce a zelenina

Kvalita běžně dostupné čerstvé zeleniny a ovoce v zimních měsících se pohybuje stejně jako teplota někde okolo bodu mrazu. Ovšem jsou i jiné možnosti, které nám zajistí vitamíny a bioaktivní látky i v zimě. Mražená zelenina u nás nemá dobrou pověst i přesto, že nejen v zimě může být často nutričně mnohem výživnější, než zelenina čerstvá. Mrazení je
nejšetrnější metoda konzervace potravin. Surovina musí být výrobci sklizena v okamžiku, kdy je optimálně zralá a rychle ji zpracovat v mrazírně tak, aby si uchovala nejen svůj vzhled, ale i vůni, chuť a samozřejmě výživové hodnoty včetně vitamínů. Máte spolehlivý zdroj či si pěstujete zeleninu přímo na zahrádce? Pak neváhejte a co nejvíce si ji zamrazte. Skladování v mrazáku také ničí obsah vitamínů, za předpokladu, že jsou ale plody hluboce zmraženy a potřebujete je do 7 měsíců, uchovají si ještě minimálně 80 % toho, co měly před zmražením. Bát se nemusíte ani běžné mražené zeleniny od kvalitních výrobců – plody jsou mraženy ihned po sklizení, na rozdíl od distribuce čerstvého ovoce a zeleniny si tedy zachovají mnohem víc cenných látek. Pokud se rozhodnete pro nákup mražené zeleniny či ovoce, surovina by měla být v sáčku sypká, případně po promnutí v rukou by se měla rozpadnout na menší části. Velké zmrzlé hroudy mohou signalizovat, že surovina již byla jednou rozmražena a znovu zmražena.

Vejce

Vejce již není problém (běžně v sítích hypermarketů) sehnat alespoň z chovů slepic na podestýlce či přímo v bio kvalitě, kde je lepšími životními podmínkami nosnic zajištěna vyšší kvalita vajec.

Maso

Co se týče masa, v dnešní době je čerstvé kvalitní maso dostupné téměř na každém rohu. Pro přípravu pokrmů preferujte tedy vždy čerstvé chlazené maso, nejlépe koupené v řeznictví. Pokud budeme kupovat maso v obchodních řetězcích, je třeba si hlídat, jak je maso označeno. Dáváme pozor, zda není na obalu uvedeno křehčené, glazírované či masírované maso, což je technologický postup, kterým se mají zlepšit kulinární vlastnosti masa. Tento postup spočívá
v tom, že se maso nastřikuje formou injektáže a do něj se vpravuje sůl, voda a další látky (sůl, polyfosfáty…). Křehčené maso většinou obsahuje 20 až 25 % vody. Jak poznáme, že se jedná o křehčené maso? Křehčené maso bývá ve většině případů maso kuřecí, krůtí, králičí a rybí. Prodává se jak chlazené, tak mražené. Křehčené maso musí být označeno jako výrobek polotovar a musí být na etiketě napsáno, co všechno obsahuje. Kromě složení je vždy na křehčeném mase napsáno „křehčené“ (popřípadě glazírované nebo masírované). Křehčené maso tedy poznáme snadno, stačí se kromě ceny soustředit i na obal. Na přípravu pokrmů dětí vybíráme libovější maso s vyšším obsahem bílkovin a to například:
kuřecí prsa, krůtí prsa, králičí maso, vepřová kýta nebo pečeně; hovězí svíčková, kýta či krk nebo kližka; telecí maso, sladkovodní ryby. A co vnitřnosti? Někteří lidé se konzumace vnitřností obávají. Mají totiž strach, že obsahují škodlivé látky. Tím spíš je odmítají servírovat malým dětem. I když játra a ledviny fungují v těle živočichů jako přírodní čistička, odpadní látky v sobě nezadržují, ale naopak je vylučují ven z těla. Takže se není čeho bát. Podle lékařů jsou játra navíc hotovou studnicí zdraví – i pro děti. Jsou totiž bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek i vitamínu A. Co do obsahu železa hravě porazí i hovězí maso – najdete ho v nich asi 6x tolik. Játra můžete dětem do jídelníčku zařadit dvakrát měsíčně. Vnitřnosti kupujeme výhradně čerstvé chlazené.

Čím se řídíte při výběru potravin vy? Je pro vás důležitá bio kvalita, země původu nebo nakupujete třeba jen u českých farmářů?

Podobné články

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V opačném případě přejděte v prohlížeči do anonymního režimu. OK Více informací

Cookie