Jak si vyrobit vlastní dezinfekci na ruce

od PTC

Vzhledem k aktuálnímu nedostatku antibakteriálních gelů a dezinfekcí na ruce, vám přinášíme jednoduchý návod na její výrobu. Na stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO) můžete najít návod na její výrobu v angličtině, který vám zde přinášíme.

Co budete potřebovat na 1 litr roztoku

  • 751,5 ml Isopropyl alkohol 99,8% (běžně dostupný)  
  • 41,7 ml Peroxidu vodíku 3%
  • 14,5 ml Glycerinu 98%
  • 192,3 ml Destilované vody (nebo vodu převařenou a vychladlou)

Dále budete potřebovat uzavíratelnou nádobu v které směs smícháte, odměrka, trychtýř a následně menší nádobky kam směs přelijete.

Vysvětlení přísad:

Glycerol – se používá jako změkčovadlo s péčí o kůži, místo něj můžete použít i jiné látky pro ochranu pokožky, musí ale být ředitelné s alkoholem a vodou.

Peroxid vodíku – se používá k inaktivací bakterií spor v roztoku.

Můžete přidat i barvivo nebo parfém pro obarvení roztoku dle vašich preferencí. Nicméně se to nedoporučuje, z důvodu možných alergických reakcí.

Postup:

  1. Alkohol nalijte do cílové nádoby
  2. Přidejte peroxid z odměrky
  3. Přidejte glycerol z odměrky (protože glycerol přilne na odměrce, je dobré ji vyplácnout destilovanou vodou)
  4. Dolijte zbytek destilované vody
  5. Uzavřete nádobu a dobře promíchejte
  6. Rozdělte do menších lahviček a nechte 72 hodin odležet.
  7. 72 hodin je potřeba pro zneškodnění případných spor v alkoholu nebo na vnitřku nádob.

Pokud máte alkoholový měřák, konečný poměr alkoholu by měl být 75% +- 5%

Upozornění:

  • Je důležité pracovat rychle, alkohol se rychle vypařuje a pokud ho necháte dlouho otevřený, sníží se účinnost roztoku a pokud klesne pod 70% již nemusí mít potřebné účinky.
  • Pozor alkohol je velmi hořlavý, nepracujte v blízkosti ohně ani nekuřte.
  • Před použitím je dobré vyzkoušet reakci vaší kůže na přípravek

Zdroj WHO – https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

ilustrační obrázek pixabay.com

Podobné články

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V opačném případě přejděte v prohlížeči do anonymního režimu. OK Více informací

Cookie