Vánočka

od PTC

Vánočka

Vánočka

Vánočka od Šárky Babické Recepty vánočka, vánoce, sladké European Vytisknout
Množství pro: 4 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční fakta 200 calorie 20 grams tuk
Hodnocení 5.0/5
( 1 Hlasovalo )

Suroviny

  • 30 g droždí
  • 140 g cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 600 g hladké mouky
  • Kůra z 1 bio citronu
  • ½ lžičky soli
  • 2 žloutky
  • 120 g másla – rozpuštěné
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 g nasekaných oloupaných mandlí + 2 lžíce na posypání
  • 1 vejce na potření

Instrukce

Nejprve si připravte kvásek. Do mísy nalejte trochu vlažného mléka přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí, dobře  rozmíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, aby kvásek začal tvořit bublinky a zvětšil objem. 

V míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a vanilku, přilejte zbytek vlažného mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a  kvásek. Vařečkou nebo v robotu vypracujte hladké těsto, pokud se bude moc lepit, přidejte trochu mouky. Nechte v míse  vymazané olejem kynout asi 1 hodinu. Do těsta zapracujte mandle a nechte kynout další hodinu. 

Těsto rozdělte na 6 stejných častí a vyválejte z nich asi 2 cm silné prameny. Zapleťte z nich vánočku, potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut. Snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 15 minut. 

Fotografie a Recept Šárka Babická

Podobné články

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V opačném případě přejděte v prohlížeči do anonymního režimu. OK Více informací

Cookie