Nejprve si připravte kvásek. Do mísy nalejte trochu vlažného mléka přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí, dobře rozmíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, aby kvásek začal tvořit bublinky a zvětšil objem. V míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a vanilku, přilejte zbytek vlažného mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou nebo v robotu vypracujte hladké těsto, pokud se bude moc lepit, přidejte trochu mouky. Nechte v míse vymazané olejem kynout asi 1 hodinu. Do těsta zapracujte mandle a nechte kynout další hodinu. Těsto rozdělte na 6 stejných častí a vyválejte z nich asi 2 cm silné prameny. Zapleťte z nich vánočku, potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut. Snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 15 minut.
Suroviny
Instrukce
Fotografie a Recept Šárka Babická